Articles

Kutatás-Fejlesztés

A Sejtterápia Klinikai Központ célja, hogy a jelenleg alkalmazott sejtterápiás eljárásokat kibővítsük, és a rászoruló betegek minél nagyobb számban gyógyulhassanak, életminőségük és életkilátásuk javulhasson.

A lezárt klinikai vizsgálatok alapján várható, hogy a közeli és távolabbi jövőben elfogadott terápiává válik a szívinfarktust követő őssejtterápia, a végtagokon előálló érszűkület miatti őssejtes kezelés, valamint a vastagbéldaganat kiújulását és az áttétek képződését megakadályozó D-sejtes terápia.

A Központ szakmai felügyeletét ellátó Tudományos Tanács megléte és összetétele garanciát nyújt arra, hogy a fejlesztések minden szabályt megtartva történjenek. A felmerülő kutatási témák közül csak olyan irányban történnek lépések, amely témákat a Tudományos Tanács megvitatott és kutatásra érdemesnek ítélt, illetve meghatározta a célokat és a célok elérésének folyamatát.

A Tudományos Tanács szavazati joggal rendelkező tagjai az alábbiak:

  • Dr. Fésüs László egyetemi tanár, akadémikus
  • Dr. Hunyadi János egyetemi tanár
  • Dr. Nagy László egyetemi tanár, akadémikus
  • Dr. Rajnavölgyi Éva egyetemi tanár
  • Dr. Szegedi Gyula egyetemi tanár, akadémikus
  • Dr. Udvardy Miklós egyetemi tanár

Jelenleg az agyi infarktust (stroke) követő őssejtterápia vizsgálatára készül az a protokoll, amely alapján - a megfelelő fórumokon történő engedélyeztetést követően - elkezdődhet a klinikai vizsgálat a DEOEC Neurológiai Klinikáján. Az irodalmi adatok szerint számottevő javulás következhet stroke-ot követően akkor, ha a károsodott agyi területre őssejteket juttatunk. A javulás a beteg koordinációjában, beszédében, mozgásában várható.
A Tudományos Tanács általi megvitatás előkészületi stádiumában van annak a módszernek a bevezetésére irányuló eljárás, amely a porckopást gyógyítja őssejtes terápiával.